HI poeple! gisteren morgen om 5:00 uur vertrokken met een volgeladen bus richting “route du soleil” Grimaud. op aanraden van de mensen om mij heen heb ik de toch in twee gesplitst met een stop in Dijon wat exact op de helft ligt.
De rit is aangenaam met de nodige podcast en om 8 uur een eerste stop net voorbij Reims niet met een glaasje champagne maar met een zwarte koffie in het tankstation, even de benen strekken en terug verder! Om 10:57 aankomt in Dijon.
Helaas is de kamer nog niet vrij dus ik duik de stad Dijon in (lees: rond wandelen en niet verdwalen). het is een mooie stad met veel geschiedenis en eigenlijk het eerste wat ik zie is uiteraard een “mosterd winkel” van het gekende merk Maille de winkel is prachtig aangekleed en de vitrine spreek tot de verbeelding. Ik loop even kort Gallerie de Lafayette binnen, niet de grootte van die in Parijs maar wel leuk om even te bezoeken in de hoop nog wat laatste solden te scoren, maar helaas…. Na een half uurtje hou ik het voor bekeken en loop verder de stad in het is bloedje heet met een strak blauwe lucht het voelt als vakantie.
ik loop mee in de richting van de toeristen dan kom ik vanzelf wel ergens terecht ik beland op Place de la liberation, waar een mooi en imposant gebouw staat “Le palais des Ducs et des États de Bourgogne”. Van daaruit loop ik per ongeluk naar het oudere stadscentrum waar ik de markt vind waar ik online toch iets van had gevonden, en wauw wat een plek! Je vind er echt verse vis, bio groenten en fruit, slagers, poeliers, enzovoort. Ik kijk mijn ogen uit hier, ik ben aan de late kant want om 13 uur beginnen ze op te ruimen maar wat fantastisch om dit te zien, ik koop op de valreep nog vanille van een man wiens vrouw veel naar Madagascar reist en het meeneemt, het is top kwaliteit en 36 euro voor 12 dikke peulen vind ik schappelijk! dat word lekkere Rijstpap!
Pizzagasm
Mijn oog valt op een pizza waarvan ik weet; hier moet ik eten, zo gezegd zo gedaan en ik neem plaats in “Lucille Le Clan Des Mama” je kunt er buiten eten of binnen in een soort orangerie. Ik waan me in Italië, ik bestel een bordje buratta met gegrilde groenten en een. pizza met truffel mortadella en Fior die latte. Sergio zou zeggen “Fucking Perfect” de ambacht staat hoog de pizza is perfect en de sfeer is er fantastisch! een must visit.


na het eten struin in nog wat rond in de stad om vervolgens maar even een power nap te doen want het is me nu al te warm. ik slaap in het Aloft hotel op loopafstand, het is een hip hotel van de Marriott Bonvoy groep (voorheen was het eigendon van Starwood hotels). ik ben bekend met de hotels doordat ik eerder al in aloft Brussels heb geslapen. het hotel heeft een leuke bar, wellness met zwembad en een gekoelde fitness.

Na een uurtje mijn ogen te hebben gesloten is het toch tijd om die sportkleding aan te trekken en naar -1 te vertrekken om even de gym te bezoeken en even af te koelen in het zwembad! de gym is wat aan de kleine kant maar met wat creativiteit kan ik toch mij usual schema afwerken. Na een plons in ht zwembad is het tijd om te douche en maar eens wat te zoeken voor het diner.
La Menuiserie
La Menuiserie, ik was er ’s middags al voorbij gelopen maar toen vond ik het er wat smoezelig uitzien, echter zag ik weinig toeristen ’s avond en dat was hetgeen me over de drempel hielp. ik vraag of ze plaats hebben voor 1 zieltje en ik mag plaatsnemen voor de bar, het bruist en leeft er echt de kaart is voornamelijk vegetarisch en BIO en dat vind ik leuk om te ontdekken in Frankrijk is er een veel grotere commune voor BIO dat zag ik op de markt al eerder die dag.
De kaart is op een krijtbord geschreven en ik bestel de sardines, de gazpacho met meloen en de toastend aubergine als drinken een halve liter perrier en een special cola uit de regio. ik krijg bestek en een handdoek die als servet zou moeten fungeren maar die ruikt alsof hij met keuken handdoeken is meegewassen(lacht!) wat later ook zo blijkt als de kok uit diezelfde stapel een paar handdoeken komt halen!
het eten word sober geserveerd maar alles is super lekker! de gazpacho ijskoud, de sardines is het minst mijn ding omdat ik hoopte dat het warm zou geserveerd worden maar dus niet zo is, de aubergine daarin tegen met crumble van honing is dan weer top! ik sluit af met een stuk chocolate fondant (soort van moelleux). het was een fijne avond en leuke om op de terugweg nog eens te stoppen!






Ik loop na men heerlijke avondmaal rustig terug naar het hotel want morgen na het ontbijt rij ik het laatste stuk naar Sainte Maxim (grimaud) waar ik drie weken mag gaan koken voor het gezin waar ik in Belgiē voor werk! .