Er zijn ontzettend veel verschillende soorten suikers. Zoals bijvoorbeeld sucralose, witte suiker en stevia. Elke soort heeft unieke kenmerken. Wat zijn de voordelen en de nadelen van deze 3 zoetstoffen? Alles wat je moet weten over sucralose, witte suiker en stevia.
1. Wat is sucralose of E955?
De naam sucralose heb je vast weleens voorbij zien komen. Bijvoorbeeld op het etiket van een product. Deze zoetstof wordt vaak ook aangeduid als E955. Onder meer op het label van een fles frisdrank of een pak koekjes. Het is een kunstmatige suikervervanger met een aantal unieke eigenschappen. Sucralose is gemaakt van echte suiker, maar smaakt wel honderden keren zoeter. Door deze concentratie is er weinig zoetstof nodig om de zoetheid van echte suiker te kunnen evenaren. In tegenstelling tot veel andere suikers, wordt sucralose niet opgenomen door het lichaam. Dat betekent dus ook geen extra calorieën.
De voordelen van sucralose
Sucralose heeft verschillende voordelen. Het heeft geen bijsmaak, is goed oplosbaar in water en is ook lang houdbaar. Sucralose kan zonder problemen worden verwarmd. Deze kunstmatige zoetstof heeft nog meer voordelen. Onder meer voor onze gezondheid.
Sucralose is een veilige suikervervanger voor diabetici omdat het de bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt. Omdat het een zoetstof is, wordt het glazuur van de tanden niet aangetast. Sucralose bevat geen tot weinig calorieën waardoor je niet in lichaamsgewicht toeneemt.
Heeft sucralose ook nadelen?
Deze kunstmatige zoetstof of E955 heeft ook enkele nadelen. Een overmatige inname kan laxerend werken. Als je je houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, heeft sucralose eigenlijk geen bijwerkingen. De ADH is bepaald op circa 15 mg per kg lichaamsgewicht.
2. Wat is witte suiker?
Witte suiker wordt ook wel geraffineerde suiker genoemd. Dit betekent dat de suiker is bewerkt. Door dit proces is witte suiker niet alleen langer houdbaar, maar krijgt het ook een mooie witte kleur en een neutrale smaak. We vinden deze suikersoort in allerlei producten. Zoals koek en snoep, maar ook in frisdranken en sappen. En wat dacht je van in de koffie?
Het raffineren zorgt ervoor dat witte suiker eigenlijk geen stoffen meer bevat die ons lichaam helpen om de zoetstof te kunnen verteren. Witte suiker heeft zowel voordelen als nadelen.
De voordelen van witte suiker
Witte suiker heeft ook voordelen, al zijn dat er niet zoveel. In elk geval heeft ons lichaam suikers nodig om ons te kunnen voorzien van energie. Dat geldt ook voor onze hersenen. Witte suiker is dus min of meer ook een bron van energie voor ons brein. Een directe inname van witte suiker is daarvoor niet nodig, want dagelijks eten we voldoende producten waar, vaak ongemerkt, glucose in is verwerkt. Witte suiker kan dus ook zorgen voor een directe energieboost. Hoewel de piek vaak kort duurt, kun je dit wel als een voordeel zien.
Heeft witte of geraffineerde suiker ook nadelen?
Witte suiker heeft meer nadelen dan voordelen. In de eerste plaats wordt deze zoetstof wél opgenomen door het lichaam. Bij een overmatige inname van witte suiker moet je dus rekening houden met overgewicht. Daarnaast kan geraffineerde suiker diabetes type 2 veroorzaken. Zeker wanneer je al overgewicht hebt kan witte suiker het risico op diabetes type 2 met 20% verhogen.
Witte suiker bestaat ook voor een deel uit fructose. Dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Zoals diarree of een opgeblazen buik bijvoorbeeld. Als laatste hebben geraffineerde suikers ook een negatieve invloed op de gezondheid van het gebit.
3. Wat is stevia of E960?
Stevia of E960 wordt gewonnen uit het blad van de steviaplant. Deze zoetstof wordt geconcentreerd toegepast in onder andere zoetwaren, chocolade en banket bijvoorbeeld. De smaak is tot wel 250 keer sterker dan bijvoorbeeld witte suiker.
Ons lichaam neemt geen stevia of steviolglycosiden op. De goede bacteriën in ons darmstelsel zetten de stof om in steviol. Deze suikervervanger verlaat ons lichaam weer tijdens een bezoek aan het toilet.
De voordelen van stevia
Stevia heeft in vergelijking met geraffineerde suikers veel voordelen. Het wordt niet opgenomen door ons lichaam en heeft daardoor geen of weinig invloed op de dagelijkse calorie-inname. Stevia heeft een glycemische index van 0 waardoor de zoetstof ook kan worden gebruikt door diabetici of mensen die met een suikervrij dieet gewicht willen verliezen. Daarnaast heeft stevia een positieve invloed op de bloeddruk én de cholesterol. Stevia veroorzaakt geen tandbederf en draagt ook bij aan de voorkoming van hartklachten.
Heeft stevia ook nadelen?
Stevia heeft ook nadelen. De zoetstof van natuurlijke oorsprong is namelijk een stuk duurder dan de gewone suikers die we kennen. Daarnaast heeft de suikervervanger een licht bittere nasmaak die niet door iedereen als aangenaam wordt ervaren. Om die reden wordt stevia vaak gecombineerd met witte suiker, waardoor het snel zijn voordelen verliest. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, is de ADH bepaald op 4 mg per kg lichaamsgewicht.
Groetjes
Daniel Gastronaut
1 comment
Leuk en interessant bericht!