Post-Valentine Resto Visit  Lilium

0 Shares
0
0
0

Close to eating in the kitchen

Het was al weer een tijdje geleden dat we bij La Buvette in Brussel ging eten in de tussentijd zijn we eigenlijk door de feestdagen en een slechte start van 2025 niet veel verder meer geraakt.

Lilium stond al heel lang op de radar, de chef Jo Bussels, bekend van zijn vorig restaurant “ Radis Noir” is iemand waar ik in het verleden als jonge beginnende kok erg naar opkeek en het geluk had om met hem ooit te werken op een (freelance) opdracht.

Lilium bevindt zich in “Hotel de witte Lelie” het is een boetiekhotel wat net achter de meir ligt, het hotel is cosy en telt 10 prachtige kamer(zeg maar gerust suites).

Na aanbellen aan de grote rode deur worden we welkom geheten en melden we dat wij komen voor het restaurant komen en we worden door de lobby en lounge gedeelte langs de keuken naar onze tafel gebracht. Bij het passeren van de keuken worden we door de chef(Jo) welkom geheten en we hebben geluk, een tafel superdicht bij de keuken. Het restaurant sluit naadloos aan bij de keuken, je kunt alles zien en horen wat niet als storend wordt ervaren.

Het restaurant biedt plaats voor ik schat max. 20 personen.

“op tafel ligt al een fijne kaas krokant om toch al iets te kunnen knabbelen”

We bestellen champagne en ik een alcoholvrij aperitief op basis van gember, we krijgen prompt de kaart aangeboden en de chef verteld kort over zijn verrassingsmenu en zijn signatuur Gerecht met Iraanse Kaviaar ‘Oscietra. Mijn gevoel ging al uit naar à la carte dus we kijken even in de kaart.

Bij aankomst worden we snel gevraagd naar een aperitief en op tafel ligt al een fijne kaas krokant om toch al iets te kunnen “knabbelen”.

Als voorgerecht bestellen we een stoofpotje van Kreeft met schorseneren en dragon en carpaccio van coquilles. Als hoofdgerecht neem ik Tournedos Rossini en Sophie Grietfilet met curry en champagnesaus.

Het dessert geef ik jullie ook al prijs, ik nam de sabayon met vanille-ijs en frambozen en Sophie koos voor Crêpe Suzette.

Kort na het bestellen krijgen we een lekkere frisse amuse op prachtig Japans bone porcelein servies geserveerd, het hapje bestaande uit komkommer, zalm en ijs van mosterd is superfris en zet je smaakpapillen open voor de rest van de maaltijd.

Het voorgerecht wordt geserveerd in datzelfde servies, de carpaccio van coquille is echt zeer rijkelijk! Ik schat een 6-tal coquilles in fijne carpaccio gesneden, dit wordt geserveerd met drie smaakvolle kerstomaatjes, gemarineerde venkel en een zeer zachte sinaasappel vinaigrette die de zachte smaak van de coquilles niet overbluft ECHT LEKKER!!

Sophie krijgt een mooi half diep-bord met daarin een bisque met stukjes schorseneer en Kreeft in de bisque is van een ander niveau, zacht maar toch sterk van smaak en de Kreeft is boterzacht!

Sophie besteld op aanwijzen van een van de bedienende dames een glas Grüne veltliner die haar gerecht mooi bijstaat.

Het is fantastisch te zien hoe een “stielman” Jo is en wij zitten letterlijk naast de “passe” en kunnen alles op de voet volgen, verschillende gerechten passeren de revue, maar zijn suggestie parelhoen met zwarte truffel passeert meermaals en ziet en om te watertanden uit!

Onze hoofdgerechten worden geserveerd, Sophie haar griet filet wordt geserveerd met pastinaak puree en is prachtig gegratineerd, de porties zijn echt zeer royal. Vergezeld van een glas witte wijn waar ik jullie de druivensoort even schuldig blijf (oeps)

Mijn tournedos wordt geserveerd met gebakken ganzenlever tourchon en fijne zwarte truffel het is één groot feest! Mijn vlees is perfect À point gebakken en wat ook echt fantastisch is dat alles echt warm wordt geserveerd en niet lauwig zoals het op niveau vaak wel eens durft te zijn.

‘Sophie had nog nooit zo een lekker dessert gehad!”

Na het afruimen word de tafel ontdaan van kruimels met een “kruimel krabber” die ik eigenlijk na mijn opleiding nooit meer heb gezien, wat een nostalgie.

Onze desserts worden na een fijne pauze geserveerd, Sophie haar crêpe Suzette wordt echt klassiek geserveerd en is echt top bereid! Sophie had nog nooit zo een lekker dessert gehad!

Mijn sabayon is in no-time verdwenen als was het even propper want de à-la-carteporties zijn echt prijs-kwaliteit-kwantiteit in balans. Het ijs dat bij de sabayon wordt geserveerd is echt waanzinnig lekker en zacht (I love pacojet ijs) 

De tafel naast ons zitten mensen die zoals wij konden begrijpen er waren voor de tweede avond op rij, en ik ving op dat ze verse verveine thee hebben, dus ik en Sophie waren instant verkocht voor een kopje verse thee.

De thee wordt in een Japanse gietijzeren theepot geserveerd met een klein wit doosje met lelie tekening op, hier in zitten heerlijke pralines. Wat een topavond.

Kleine tip: bezoek zeker de toiletten en laat je ogen de vrije loop en neem zeker een kijkje in het hotel als je er niet zou overnachten!

Bedankt Jo Bussels 

Het was een (H)eerlijke eer bij u te mogen tafelen!

Groetjes

Daniel Gastronaut

0 Shares
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *